TRADICIONALNI DOGODKI

Laško je znano po pestrem prireditvenem dogajanju. Skozi leto se zvrstijo številne kulturne, etnografske in zabavne prireditve, namenjene širšemu krogu obiskovalcev. V Thermani Laško vsak konec tedna poskrbimo za dobro vzdušje ob spremljavi glasbe v živo, s kulturnimi prireditvami pa obeležujemo tudi vse pomembnejše praznike, ko za naše goste pripravimo nepozabne nastope različnih skupin, kot so: godba na pihala z mažoretkami, ansambli, kurenti, pevski zbori, literarni večeri, folklorne skupine in še in še.Za naše najmlajše goste pa organiziramo prireditve in animacijo v Mini klubu (obisk Miklavža, Božička, pustni karneval, velikonočne in druge kreativne delavnice, mini disko), najbolj veselo pa je, ko se jim pri rajanju pridruži naša maskota – Vodomček. Prirejamo tudi večje kulinarično – plesne dogodke, kot so: Valentinov ples, Martinovanje, in Silvestrovanje s popularnimi slovenskimi zasedbami.

PIVO IN CVETJE

Največja tradicionalna turistična prireditev v Sloveniji v Laško vabi že vse od leta 1964. V štirih dneh trajanja prireditve v mesecu juliju je vzdušje na ulicah in trgih mestnega središča še posebej pestro. Bogat in zanimiv program z glasbo domačih in tujih glasbenih skupin pospremijo številne razstave, športne igre in etnografsko obarvani dogodki, povsod pa je na voljo pristno pivo z dolgoletno tradicijo. Prav posebna je sobotna noč z veličastnim ognjemetom in barvito vodno simfonijo na reki Savinji.
Več na: www.pivo-cvetje.si

ETNOGRAFSKE PRIREDITVE

K obisku in ogledu vabijo tudi etnografske prireditve, ki ohranjajo ljudsko izročilo in prikazujejo bogato kulturo, običaje in navade iz preteklosti.

Začne se s pustnim karnevalom, igrivimi in norčavimi pustnimi maskami, ki preženejo mrzlo zimo. Prihod pomladi tradicionalno obeleži Jurjevanje po ulicah Laškega. Zeleni Jurij se v spremstvu pastirjev in pastiric sprehodi po ulicah mesta, ob zvokih piščali in rogov pa odmevajo razigrane pastirske pesmi.

V poletnem času se poleg ohceti po stari šegi in parade v sklopu prireditve Pivo in cvetje odvije še tradicionalni prikaz starih šeg in delovnih opravil. Veliko dogodkov in prireditev se zvrsti tudi ob Martinovem, farnem prazniku župnije sv. Martina, ko se mošt spremeni v vino. Na začetku decembra, ob godu sv. Barbare, zavetnice rudarjev, se v Sedražu odvijajo rudarske šege. Praznično obarvan del leta pa vabi še k obisku prireditve veseli december s pestrim in zanimivim programom.

vir: Uradna spletna stran Thermane Laško

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja