ZANIMIVOSTI

VODILNA SLOVENSKA PIVOVARNA

Laško pivovarstvo je utemeljeno na ljubezni do žlahtne pijače. Pionirski začetki pripadajo lectarju in medičarju Franzu Geyerju. Ljubezni se kmalu pridruži znanje. Poslovnež in razvojnik, izrazito slovensko usmerjeni pivovarnar Simon Kukec, že pred iztekom 19. stoletja uveljavi novo vrsto piva in prvo pivsko znamko – Termalno pivo.

V 20. stoletju se pivo iz Laškega pije vse do Indije! Vojne vihre in gospodarska kriza seveda vplivajo na razvoj, a ga ne

prekinejo. Tudi ko je leta 1944 pivovarna zbombardirana do tal, se pivovarski duh ne ukloni – že prvo leto po osvoboditvi steče proizvodnja. Do konca 80-ih let se Pivovarna Laško z lastnimi sredstvi in znanjem povzpne na prvo mesto med pivovarnami takratne 22-milijonske države. Leta 1990 prvič proda prek 1,300.000 hektolitrov piva.

Vstop v 21. stoletje zaznamujeta osamosvojitev in evropsko povezovanje. Na začetku sicer terjata svoj davek, a po zmogljivosti in tehnično-tehnološki plati povsem konkurenčna proizvodnja se kmalu lahko meri z največjimi.

Ponosni dediči ene najdaljših tradicij pivovarstva se zavedamo, da živimo v času, katerega edina stalnica so spremembe. Tehnologij, znanja, strategij, trgov, poslovnih in nakupnih navad. Kljub turbulentnemu obdobju pa samozavestno nadaljujemo pot naših prednikov in sledimo zadanim ciljem.

Časi se sicer spreminjajo, vse hitreje in vse bolj. A pivovarstvo, tisto, ki spoštuje

primarno znanje, tisto, ki pivo časti kot naravno živilo, se pravi tisto žlahtno

pivovarstvo, ki ga goji Pivovarna Laško, ob vsem upoštevanju napredka prisega na starodavno izročilo mojstrov pivovarjev, strnjeno v pivovarsko zavezo, s katero potrošnikom zagotavljamo nesporno kakovost naših blagovnih znamk.

Krovno blagovno znamko Laško predstavljajo naslednji izdelki: »zastavonoša« Laško Zlatorog, specialna piva Laško Club, Laško Dark, in Laško Light – svetlo pivo, Export Pils, ter sladno pijačo Laško Malt z okusi: ananas, jagoda ter hruška melisa.

Pivo s podpisom

Pivovarna Laško že od samih začetkov slovi po kakovostnih, vrhunskih vrstah piva, kar potrjujejo tudi številna nacionalna in mednarodna priznanja. Ob svoji 190-letnici se je odločila za poslovni korak v novo smer – poleg klasične ponudbe uvaja še butično, prilagojeno, maloserijsko proizvodnjo posebno negovanih vrst piva, t. i. craft beers.

Laško Special združuje prefinjeno klasiko in šik trendseterstvo. Na eni strani pod oznako »traditionally brewed« obuja preverjene, posebej cenjene vrste laškega piva in jih ponuja v novi različici, na drugi predstavlja sveže, drzne recepture pod oznako »new tradition«. Linijo Special predstavljajo naslednja piva: Striptis, Golding,  01 – Citra Lager, 02 – Sour Cherry- Chestnut,  03- Buckwheat (Tatarska ajda) in Krpan.

Kje že so časi, ko je bilo pivo izključna domena moških, po možnosti delavcev. Danes je ena najbolj priljubljenih pijač, ki si počasi, a zanesljivo utira pot tudi na najbolj slavnostne večerje. Marsikje ga pijejo za aperitiv, saj vsebuje “mehurčke” kot šampanjci in penine ter znatno manj alkohola kot uveljavljeni žgani »apreji«.

Predstavniki specialnih piv pa so danes “must have” med vsemi ljubitelji odlične kulinarike, gostitelji družabno kulinaričnih večerov oz. dogodkov,  kjer beseda teče o mojstrstvu prepletanja okusov, trendih v kulinariki, ki se nenazadnje zrcalijo tudi v posebnih vrstah specialnih piv.

vir: Uradna spletna stran Pivovarne Laško

PIHALNA GODBA LAŠKO

Kulturno društvo Laška pihalna godba v sebi združuje simbiozo številnih generacij godbenikov, ki se letno predstavijo na več kot 80 nastopih.

Tekom svojega dolgoletnega delovanje se je predstavila publiki v takorekoč vseh kotičkih Slovenije. Laška pihalna godba pa ni prisotna le v slovenskem prostoru, kjer se sicer zelo uspešno udeležuje tudi tekmovanj, temveč svoj pečat pušča tudi v tujini.

Med vidnejša gostovanja sodijo tista v Liechtensteinu, Pliezhausnu, Berlinu, Pliberku, Opatiji, na Rabu in v Dubrovniku. Godba izvaja koncertni, promenadni in show program, dirigent godbe pa je Gašper Salobir. Pojavnost pa plemenitijo mažoretna, ki jo vodi Vesna Kovač in bobnarska skupina. Laške godbenike je sleherno leto moč opaziti tudi na tradicionalni prireditvi Pivo Cvetje v Laškem.

vir: Uradna stran Godbe Laško

MAŽORETE LAŠKO

Mažorete laško so bile ustanovljene leta 1989 in so stalne spremljevalke Laške pihalne godbe. Trenutno v skupini pleše več kot 60 deklet v treh starostnih skupinah – kadet, junior in senior. So večkratne državne prvakinje ter konkurirajo tudi najboljšim ekipam v Evropi, saj so do sedaj že dvakrat stopile na evropske stopničke v formacijah ter štirikrat v neformacijah. Mentorica mažoret in trenerka junior skupine je Sabina Seme, trenerka senior skupine Anja Šrot , trenerki kadetinj pa sta Maruša Šantej in Anja Krašek.

vir: Uradna Facebook stran Mažoretne Zveze Slovenija

THERMANA LAŠKO

V Zdravilišču Laško smo ponosni na bogato zgodovino in še bogatejšo tradicijo, iz katere smo se razvili v sodoben in kakovosten center zdravstvenega in wellness turizma s programi in storitvami za zdravje in dobro počutje. V objemu voda in gričev Vam nudimo prostor, kjer boste lahko umirili ritem življenja in storili nekaj za svoje zdravje in dobro počutje.
Hotel je zasnovan brez arhitektonskih ovir, zato je njegov dostop netežaven in primeren tudi za goste, ki imajo posebne potrebe. Prav tako je del sob v celoti prilagojen osebam, ki imajo težave z gibanjem in potrebujejo nadzor medicinskega osebja ter nego.
Za vaše maksimalno ugodje smo uredili prijetne družabne salone in restavracijo. V ponudbi lahko izberete restavracijo Vrelec, kavarno ali družabni salon Biedermeier in Banketni salon. Odločitev je vaša.
Preživite dan v sproščujočih termalnih bazenih, kjer lahko izbirate med notranjim ali zunanjim bazenom, poizkusite ultimativno ugodje masažnega bazena, se podajte na vodno preizkušnjo Kneipove poti, ter vaše otročičke razvajajte v bazenu narejenem prav zanje.
Tisti, ki prisegate na zdravilno moč savne boste pri nas uživali posebej raznoliko ponudbo, saj v Savna centru lahko izbirate med kar sedmimi.  Strokovno razvajanje vam omogočamo tudi v Centru zdravja in lepote, kjer bo naše osebje v kozmetičnem salonu, salonu za pedikuro in masažnem salonu, poskrbelo, da vaše želje ne ostanejo neizpolnjene. Uredili smo tudi prostore za najbolj romantične kopeli.
Obiščite strokovno vodene in posebej za vas oblikovane programe fizioterapije in delovne terapije v prostorih Centra medicine.
Pri nas se lahko tudi poročite in uredite pričesko frizerskem salonu.
Na dosegu roke pa je seveda tudi trgovina in poslovno konferenčno središče.

Kompleks leži v neokrnjenem naravnem okolju tik ob reki Savinji, v središču parka. Do mestnega jedra Laškega imate le 15 minut poživljajočega sprehoda.

Hotel ponuja 208 sob s 365 ležišči. Vse sobe so visoke kategorije štirih zvezdic. Poudarjamo pa, da je 48 sob z 98 ležišči prilagojenih invalidom.

OPREMA V SOBAH:
Kopalnica: vse sobe imajo na voljo tuš in WC, sušilec za lase in kopalni plašč.
Spalni prostor: mini bar, TV s kabelskim priključkom, internetni priključek ali wireless LAN, klima.
Povprašajte za sobe z balkonom in pogledom na reko Savinjo.

vir: Uradna stran Thermane Laško

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja